Om kongressen!


Helgen på Skogshem & Wijk, där kongressen hölls, var verkligen en lärorik och spännande upplevelse. Detta var min absolut första kongress och en alldeles fantastisk sådan!:)

Ombuden som närvarade under kongressen kom från Agrifack, Akademikerförbundet SSR, Civilekonomerna, DIK, Jusek, LSR, Lärarnas Riksförbund, Naturvetareförbundet, Sveriges Farmacevtförbund, Sveriges Ingenjörer, Sveriges Läkarförbund, Sveriges Tandläkarförbund och såklart – Jag & Matilda från FSA!

 

Mötespresidiet bestod av Anna Rohlin Larsson (Studenthandläggare i FSA), som var en av två mötessekreterare, den andra var Mikaela Staaf (Saco Studentråds förra studenthandläggare) . Mötesordförarna var Anna Neuman och Thomas Laurell – vilka gjorde så att verkligen alla hängde med under mötet och gjorde det även fantastiskt roligt med härliga kommentarer om ditt och datt! Thomas, tidigare Ordförande i Saco Studentråd, firade sitt tionde år på kongressen – vilket visar på hur fantastiskt roligt det är där.

 

Kongressen var upplagd så att alla inkomna motioner, valberedningens förslag till ny styrelse samt propositionerna diskuterades på så kallade påverkanstorg. På dessa torg fanns funktionärer som höll i torgen och hjälpte till med förklaringar om det var någonting man inte förstod. På torgen fick man chansen att fråga hur förbunden/styrelsen/valberedningen hade tänkt och även diskutera för och nackdelar med yrkandena. Sedan fick man skriva på vilka förslag man höll med om och vad man tyckte skulle tas upp i plenum för beslut. Eftersom vi i FSAstud hade två ombud, hade vi också två röstetal.

 

Efter att allt diskuterats på påverkanstorgen så togs de motioner som hade fått flest röstetal upp för diskussion och omröstning i plenum. Det var en hel del som vågade gå upp i talarstolen och tala för sin sak i ett försök att värva röster och det var mycket roligt och spännande och följa dessa tal!!:)

 

Det som bestämdes under kongressen var bland annat vad Saco Studentråd ska arbeta med under 2009 – arbetet ska fokuseras på studenternas studiesociala situation och verka för att förbättra den ekonomiska situationen under studietiden, verka för höjt studiemedel för högskolestudenter, verka för avskaffandet av fribeloppet, arbeta med dimensionering av högre utbildning, osv. De ska också verka för att doktorander, lektorer, adjunkter och professorer har en pedagogisk utbildning på minst 15 högskolepoäng, rätt till praktik på alla utbildningar, osv.

 

Något riktigt spännande som hände under mötet var då proposition 3, som handlade om uppdatering av den gamla stadgan, röstades igenom. Vid paragraf 11 fanns två alternativ att rösta för att det skulle stå, den ena var: ”Studentsektion har rätt att motionera” och den andra var: ”Studentsektion och enskild medlem i studentsektion har rätt att motionera”. (Det handlade uppenbarligen om vem som skulle ha rätt att motionera till kongressen.) Enkel majoritet är det som gäller vid röstning på kongressen och efter att alla röstat och justerarna räknat antalet röster stod det klart att det ena förslaget hade fått 17 röster och det andra förslaget också fått 17 röster – det var allts lika!! Skratt utbrast i plenum när mötesordförarna tagit sig en ordentlig titt på de gällande stadgarna och kommit fram till att det där stod ”Vid lika röstetal avgör lotten.”!! Vi fick då alltså lotta om hur det skulle stå i stadgarna!!:) haha! Alternativ två vann, vilket betyder att nu har varje enskild medlem rätt att motionera till kongressen!!


Efter viss omröstning om hur det skulle stå i stadgarna, röstades denna igenom med en klar majoritet – nu ska den upp till Saco, vilka också måste rösta för de nya stadgarna för att de ska börja gälla.

 

En hel del beslut gjordes alltså under kongressen och hel del intressanta diskussioner fördes. Högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg höll ett tal under lördagen som var väldigt intressant och även Sacos Ordförande Anna Ekström höll ett spännande tal där hon bland annat berättat om hur det var då hon själv blev fackligt aktiv.

 

Här kommer namnen på Saco Studentråds nya styrelse:

Ordförande – Stina Hamberg (Jusek)

Vice ordförande – Maria Karlsson (Jusek)

Ledamot – Sofia Andreasson (LR-stud)

Ledamot – Senait Berhane (Civilekonomerna)

Ledamot – Patrik Hansson (Agrifack)

Ledamot - Yasri Khan (Akademikerförbundet SSR)

Ledamot – Jeanette Lindberg (Sjukgymnaststudenterna)

Ledamot – Mikael Leisjö (Civilekonomerna)

Ledamot – Amanda Sjöquist (DIK)

Verksamhetsrevisor – Ludvig Larsson (Jusek)

Verksamhetsrevisor – Johanna Pallin (Läkarförbundet)

Valberedning – Eva Westerberg (Avgående ordförare i Saco Studentråd och medlem i DIK)

Valberedning – Michel Rowinski (Jusek)

Valberedning – Henna Pitkänen (FSA)

Valberedning – Marina Kalafatidis (minns inte förbundet)

Valberedning – Kaija (minns inte förbundet)

 

Lördagskväll hölls en bankett som var full av tal, sång, mat och spännande diskussioner.

En sådan här helg lär man sig både mycket nytt, får vara med och påverka Saco Studentråds arbete, vara delaktig i valet av ny styrelse samt är ett ypperligt tillfälle att knyta nya kontakter! Själv träffade jag dels många som jag tidigare träffat på exempelvis ordförandenätverk (alltid lika roligt och ses) samt en hel del nya människor som jag givetvis kommer att fortsätta hålla kontakten med!:)

 

Som ni märkt, om ni nu läst hela texten, var jag en av de fem som värvades och valdes till Saco Studentråds Valberedning! Detta ser jag som ett lärorikt, roligt och spännande uppdrag. Ser fram emot att få dyka ner i hur Saco Studentråd arbetar och vaska fram en varierad och proffsig styrelse tillsammans med de andra i valberedningen, styrelsen som alltså kommer att väljas under kongressen 200 9. Att sitta i Saco Studentråds styrelse är både ett ärofyllt, lärorikt och spännande uppdrag – och en ovärderlig merit då du söker jobb. Eftersom Saco Studentråd är Sveriges största frivilligastudentorganisation har man möjlighet att påverka inom studentpolitik på nära håll!

 

Tyvärr dog min kameras batteri söndagmorgon så jag fick inget kort på den nya styrelsen.. :(


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0